Σε ηλεκτρική καρέκλα ο Σαμαράς: Πώς η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να διαλύσουν την κυβέρνηση






Το Σαββατοκύριακο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση, γεγονός που φάνηκε και από την διάρκεια των διαπραγματεύσεων την Κυριακή όπου διήρκεσαν 14 ώρες...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Πλέον εμφανίζεται ένα «αχνό» φως στο τούνελ με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν σήμερα τις συζητήσεις. Έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται η επόμενη μέρα, η οποία όμως μόνο ρόδινη δεν είναι, καθώς στον δρόμο της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον συγκεκριμένες νάρκες, οι οποίες προϊδεάζουν για θερμή άνοιξη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα έρθει για την έγκριση της δόσης από τους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι υπό τη μορφή ενός άρθρου, με στόχο να αποφευχθούν διαφοροποιήσεις σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Υπενθυμίζεται πως στα λεγόμενα prior actions ανήκουν η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εμπεριέχει το φόρο υπεραξίας και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και τα εργασιακά. Όπως καθίσταται σαφές, το νομοσχέδιο αφ΄ εαυτού συνιστά ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση, καθώς ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, ακόμα και επί ενός ζητήματος, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πολιτικό ατύχημα. Ξεχωριστό νομοσχέδιο θα έρθει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Ακόμα και τώρα που η συμφωνία δείχνει πως έχει κλειδώσει ως επί το πλείστον, υπάρχουν ζητήματα που αποτελούν αίνιγμα, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική μάχη να αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πιο συγκεκριμένα, γρίφο αποτελούν ζητήματα όπως:
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Στην κυβέρνηση επενδύουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, έτσι ώστε να υπάρξει και η ευρύτερη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας. Το ζήτημα είναι πως ενστάσεις για την προωθούμενη ρύθμιση εγείρουν ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και αρκετοί βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην Πρωθυπουργό. Στέλεχος της ευρύτερης παπανδρεϊκής επιρροής έλεγε το Σαββατοκύριακο πως οι προωθούμενες αλλαγές συνιστούν «χαριστικές και φωτογραφικές διατάξεις» για τους τραπεζίτες. Άγνωστη παραμένει λοιπόν η στάση του πρώην Πρωθυπουργού για ένα ζήτημα, το οποίο είναι κομβικής σημασίας.Ο
Οι αλλαγές στο καθεστώς του γάλακτος: Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Λαρισαίος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εμφανίζονταν κάθετα αντίθετοι στη συμφωνία που φαίνεται πως παγιώνεται. Μάλιστα, γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εξόντωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων, όπως έλεγαν, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες. Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος φέρεται να είχε απειλήσει ακόμα και με παραίτηση. Η συμβιβαστική λύση που έπεσε στο τραπέζι είναι η κυκλοφορία προϊόντων με όλες τις χρονικές διάρκειες, μια πρόταση που στόχο έχει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις. Φυσικά, θα φανεί στην πράξη αν επί του ζητήματος θα υπάρξουν ενστάσεις.
Η συμφωνία για ομαδικές απολύσεις (κατάργηση έγκρισης υπουργού και πλήρης απελευθέρωση στους υπό αναδιάρθρωση κλάδους της οικονομίας σύμφωνα με πληροφορίες), η οποία δεν είναι βέβαιο πως θα περάσει χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους.

Με δεδομένες λοιπόν τις παρούσες ενστάσεις, καθίσταται σαφές πως η κατάθεση όλων των προαπαιτούμενων σε ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο, είναι πιθανό να δημιουργήσει κλυδωνισμούς και «δεύτερες σκέψεις» εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Φυσικά, επίσημα από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων θα είναι «μπετόν αρμέ», με δεδομένο πως έχει προηγηθεί και σκληρή διαπραγμάτευση. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την στάση ορισμένων βουλευτών. Κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε, πάντως, με νόημα πως «φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής, δεν έχει νόημα τώρα να πυροβολήσουμε τα πόδια μας», δίνοντας έτσι και τη βασική γραμμή της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις

Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την επόμενη μέρα στο κυβερνητικό επιτελείο όμως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτές, παρά το γεγονός πως η ΝΔ αντέχει και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκφράζεται βεβαιότητα για το προσπέρασμα στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ ή Ελιά εμφανίζεται να καταποντίζεται. Συγκεκριμένα κινείται στην περιοχή του 5-6%, καρκινοβατώντας στο πολιτικό σκηνικό και αναζητώντας ταυτότητα. Η διαπίστωση που γίνεται είναι πως η έλευση του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη στο πολιτικό προσκήνιο, λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για το εγχείρημα της Ελιάς. Έτσι, αν την επομένη των Ευρωεκλογών το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ, τότε δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους έντονοι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ, με αμφισβήτηση ακόμα και στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται πως στο ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσουν φυγόκεντρες τάσεις, καθώς έτσι θα «απελευθερωθούν» βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν πως η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η ταύτιση με τη ΝΔ είναι πολιτικά επιζήμια στοιχεία. Ακόμα όμως και πριν τις Ευρωεκλογές, η πολυφωνία στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της διαφαινόμενης κακής απόδοσης στις εκλογές, προκαλεί πονοκεφάλους στο κυβερνητικό επιτελείο.

Έτσι, την επομένη της συμφωνίας με την Τρόικα, το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό, οι οποίες θα διασφαλίσουν την κυβερνητική σταθερότητα και την ομαλή μετάβαση στις διπλές κάλπες του Μαϊου. Υπό αυτό το πρίσμα, το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό, μιας και η κυβέρνηση θα κλείσει τις εκκρεμότητες και θα θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική των Ευρωεκλογών.

Φωτογραφία: Eurokinissi
http://www.koolnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/se-ilektriki-karekla-o-samaras-pos-i-elia-ki-to-pasok-mporoun-na-dialysoun-tin-kyvernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...